X

7 alimente delicioase care mențin funcționarea sistemului imunitar

7 alimente delicioase care mențin funcționarea sistemului imunitar. Un sistem imunitar puternic este important pe tot parcursul anului. Un sistem imunitar care funcționează corect ajută la combaterea gripei, răcelii și a virușilor care apar pe tot parcursul anului.

Dacă vă îmbolnăviți des, ar fi timpul să faceți un bilanț și să vedeți ce obiceiuri sănătoase de stimulare a imunității ar trebui să începeți să încorporați în rutina dvs. zilnică. Acest lucru include aprovizionarea zilnică cu alimente care stimulează imunitatea. Cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sistemul tău imunitar sunt să fii activ fizic, să-ți gestionezi nivelul de stres, să dormi suficient și să mănânci sănătos.

7 alimente delicioase care mențin funcționarea sistemului imunitar

1. Stridiile

O singură stridie îți asigură zincul de care ai nevoie pentru întreaga zi. Acest mineral poate împiedica virușii să se reproducă în organismul nostru și este esențial pentru producerea anticorpilor în corpul nostru. Dacă nu vă plac stridiile, alte alimente bogate în zinc includ semințele de dovleac, carnea de vită, inimile de cânepă și năutul.

CITEȘTE ȘI: De ce să mănânci mere în fiecare zi: Cum îmbunătățesc microflora, întărind imunitatea și sănătatea cognitivă

2. Ciuperci shiitake

Consumul zilnic de ciuperci shiitake vă poate stimula imunitatea. Un studiu din 2022 a arătat că participanții care au făcut acest lucru aveau celule T gamma delta (celule care intră în acțiune atunci când detectează un agent patogen) care funcționau mai bine. Sistemul lor imunitar a produs mai puține inflamații, ceea ce se poate datora faptului că shiitake conține beta-glucan, o fibră antiinflamatoare care protejează împotriva infecțiilor.

3. Turmericul

Acest condiment auriu conține compusul curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. În plus, administrarea de curcumină poate reduce nivelul de cortizol. Acest lucru este important deoarece nivelurile ridicate de cortizol – adesea ca urmare a stresului cronic – pot slăbi sistemul imunitar.

4. Usturoiul

Taie un cuișor suplimentar pentru cina din seara asta: Allicina și alți compuși din usturoi stimulează celulele care luptă împotriva virușilor. În plus, usturoiul este anti-microbian, deci susține sănătatea intestinului. Practic, tot ceea ce este bun pentru intestin este bun și pentru sistemul imunitar. Acest lucru se datorează faptului că intestinele noastre conțin țesuturi limfoide, care fac parte din sistemul nostru imunitar.

5. Peștele gras

Somonul, păstrăvul și tonul conțin trei nutrienți esențiali pentru funcția imunitară: proteine, acizi grași omega-3 și vitamina D. Proteinele sunt folosite pentru a crea și repara celulele imunitare din organism.
Omega-3 au un efect antiinflamator care susține funcția imunitară, iar vitamina D este importantă pentru reglarea și activarea răspunsului imunitar al organismului.

6. Kefir

Din moment ce o schimbare în microbiomul nostru intestinal poate afecta răspunsul nostru imunitar, este logic că alimentele bogate în probiotice, cum ar fi kefirul, iaurtul cu culturi vii și kimchi, sunt stimulente imunitare. Probioticele luptă direct cu agenții patogeni și întăresc sistemul imunitar intestinal.

Un studiu din 2021 a constatat că probioticele păreau să fie mai bune decât un placebo la reducerea șansei de a contracta un virus respirator superior, precum și la reducerea duratei unei răceli dacă cineva a contractat una, potrivit actualno.com.

7. Fructele citrice

Citricele, inclusiv portocalele și grapefruitul, sunt surse excelente de vitamina C. Acest antioxidant ajută organismul nostru să elimine germenii, să lupte împotriva stresului oxidativ și să mențină bariera fizică celulară care împiedică agenții patogeni să intre în el.

Deși unele studii arată că suplimentele cu vitamina C pot ajuta la reducerea duratei și severității răcelii comune, nu toate studiile arată acest beneficiu. Nu este o idee rea să adăugați citrice la smoothie-uri, boluri de fructe sau alte rețete atunci când auziți de viruși.

Există unele alimente care sunt de fapt „distrugătoare de imunitate”?

Da, unele alimente subminează sistemul nostru imunitar în loc să îl întărească. Dacă doriți să fiți sănătoși, iată câteva alimente pe care trebuie să le evitați în numele susținerii funcției imunitare:

Carbohidrații rafinați

Pâinea albă, pastele și alți carbohidrați rafinați nu conțin fibre, iar fibrele ajută la reglarea celulelor imunitare din tractul digestiv. Atunci când bacteriile „bune” din intestinul nostru mănâncă fibre prebiotice din alimentele noastre, bacteriile eliberează acizi grași cu lanț scurt.

Acești acizi joacă, de asemenea, un rol în imunitatea noastră. Prin urmare, dacă nu consumați suficiente fibre pentru că vă îndopați cu carbohidrați procesați, este posibil să vă deteriorați capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva agenților patogeni.

Zaharuri adăugate

Dietele bogate în zaharuri adăugate pot crește cantitatea de proteine inflamatorii din organism care reduc funcția imunitară. În plus, zahărul limitează capacitatea celulelor albe din sânge de a ucide agenții patogeni. Chiar mai rău, ne modifică microbiomul intestinal, care la rândul său modifică modul în care sistemul nostru imunitar răspunde la microbi.

CITEȘTE ȘI: Fructul, plin de vitamine și minerale, de care ai mare nevoie: Întărește imunitatea și scade colesterolul – Consumă-l zilnic

Alimentele prăjite

Oricât de mult ne plac cartofii prăjiți, burgerii, șunca și fripturile, sistemului tău imunitar nu îi plac. Aceste alimente conțin produse finale de glicare avansată (AGE), care cresc inflamația și pot avea un impact negativ asupra bacteriilor intestinale. Vă puteți bucura în continuare de gătit în timp ce aveți grijă de imunitatea dumneavoastră. Marinarea cărnii în suc de lămâie sau oțet, ierburi și condimente poate reduce formarea de AGEs.

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool poate perturba echilibrul dintre bacteriile „bune” și „rele” din microbiomul intestinal și poate deteriora celulele imunitare din sistemul gastrointestinal. Acest lucru face dificilă lupta împotriva infecțiilor și a virușilor.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro